Průhledná rybka pro průhledný výzkum

23. září 2010

Výzkum nádorových a transplantovaných buněk se "zprůhlední" díky nové odrůdě rybek.

Drobná rybka danio pruhované (Danio rerio), anglicky zebrafish, se používá jako experimentální model pro studium nádorových onemocnění i kmenových buněk. Přímé sledování buněk i orgánových změn bylo až dosud omezeno pouze na průhledné embryonální stadium této ryby. Vědci z Bostonské dětské nemocnice v čele s doktorem Richardem Whitem ovšem nyní vyšlechtili odrůdu, která zůstává transparentní i v dospělosti. Průhledný je i její mozek, srdce a zažívací ústrojí. Průhlednou rybu a její první věděcké využití popisuje článek v časopise Cell Stem Cell.

Průhledné danio

Průhledná rybka už svým tvůrcům posloužila při studiu metastázování nádorů. V experimentu nechali v břišní dutině ryb vzniknout fluoreskující nádor melanom. Růst nádoru i šíření jednotlivých rakovinných buněk pak mohli pod mikroskopem sledovat v reálném čase přímo v dospělém živém organismu, což zatím nebylo možné. Dalším experimentem, při kterém vědci svoji rybku využili, bylo pozorování produkce krevních buněk po transplantaci kostní dřeně.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.