Skupina českých horolezců vyvázla bez zranění z laviny v Tatrách

Čtyři čeští horolezci vyvázli bez zranění z laviny ve Vysokých Tatrách. Sníh je zasypal v Malé zmrzlé dolině nad chatou u Zeleného plesa. Do záchranné akce nasadila Horská služba desítky lidí, lavinové psy a vrtulník a čtveřici pomohla i šťastná náhoda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry | Foto: Jan Rosenauer

Tou náhodou byli dva záchranáři, kteří shodou okolností pobývali na chatě u Zeleného plesa. Muže vytahovat nemuseli, ti se vyhrabali z laviny sami, ženě ale život zachránili, pod lavinou zůstala 30 minut. To už na místo dorazila i Horská služba, která si skupinu převzala a dovedla do údolí. Žena je podle lékařů mírně podchlazená, muži jsou v pořádku.

Lavinové nebezpečí bylo v době nehody na druhém stupni, tedy mírné, ovšem počasí podle Horské služby dvakrát vhodné nebylo. Hory jsou teď v zimní sezóně pro turisty uzavřené, registrovaní horolezci mají ale výjimku.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme