Útočníci házeli v Maďarsku zápalné lahve na domy vládních poslanců

Maďarští politici i policie jsou vážně znepokojeni posledními násilnými útoky na představitele vládní socialistické strany. Na domy pěti poslanců házeli neznámí útočníci zápalné lahve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferenc Gyurcsány

Ferenc Gyurcsány | Foto: AFP

Útoky mají podle pozorovatelů i policie vyvolat zmatek před nastávajícím otevřením parlamentní sezóny. V pondělí se chystají poslanci vládní většiny opětovně schválit prezidentem vrácenou novelu zákona o zdravotnictví, která umožňuje vstup soukromého kapitálu do zdravotnických pokladen.

Všechny útoky se odehrály v menších provinčních městech. Prokuratura je začala vyšetřovat jako teroristické činy. Nikdo nebyl zraněn, ale ne nejméně na jednom z domů vznikly velké škody. Někteří zákonodárci dostali předtím i anonymní dopisy obsahující neznámý prášek a výhrůžky, aby zmíněnou novelu neschválili.

Reforma, která otevře sektor soukromým pojišťovnám, podle kritiků nezlepší péči o pacienty, ale spíše způsobí chaos a ponechá nemajetné a staré lidi napospas osudu. Socialistický premiér Ferenc Gyurcsány a jeho koaliční spojenci z řad svobodných demokratů naopak tvrdí, že zdravotnické služby nelze zlepšit bez přilákání soukromých firem a investorů do sektoru.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme