Na lyžařské závody v Liberci se bere sníh z chráněného území v Jizerských horách

Pořadatelé Světového poháru v běhu na lyžích a severské kombinaci, který se má být na sklonku týdne v Liberci, porušují podle ochránců přírody zákon. Do běžeckého areálu ve Vesci totiž vozí sníh z chráněného území Jizerské hory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bagr těží sníh na závody

Bagr těží sníh na závody | Foto: Miroslav Panuška

Podle Vladimíra Vršovského ze Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory odvážela už v noci na neděli těžká nákladní auta sníh na tratě ve Vesci sníh z luk na Jizerce. Nakladače ho tam plošně vyhrnovaly až na zem. Sníh braly také z některých lesních cest. Podle ochránců přírody leží louky na Jizerce ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Bagry podle běžkařů navíc berou sníh přímo na Jizerské magistrále v okolí Smědavy a ničí běžkařské tratě.

Mluvčí pořadatelského týmu Světového poháru v Liberci Zdeněk Soudný tvrdí, že pořadatelé se prý domluvili na podmínkách odvozu sněhu z Jizerských hor s vedoucím CHKO Jizerské hory Jiřím Huškem. Ten je ale nyní v Kanadě a jeho reakci není možné získat. Podle jeho zástupce Vladimíra Vršeckého by ovšem ani osobní dohoda nebyla možná, protože výjimku ze zákona povoluje jen vláda. A tu nikdo nepředložil.

Je jasné, že bez sněhu světový pohár ve Vesci nebude. Mezinárodní lyžařská federace FIS si přeje, aby se běžecké disciplíny alespoň na trati 1,5 kilometru uskutečnily, protože ji děsí postupné odvolávání závodů kvůli nedostatku sněhu z dalších zimních center v Evropě. Primátor Liberce Jiří Kittner řekl, že nějaké zásoby sněhu ještě jsou na běžeckém stadionu v Bedřichově. Tam se připravovaly pro Jizerskou padesátku, která se naštěstí běžela v lednu, kdy bylo sněhu dostatek. Kvalita těchto sněhových zásob ale není příliš dobrá. Nekvalitní sníh je i ten shrnovaný ze silnice Souš-Smědava, na kterou se zákon o ochraně přírody nevztahuje. Libereckým pořadatelům hrozí pokuta až 2 milióny korun.

Ivana Bernáthová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme