Pentagon požaduje pro šestici teroristů trest smrti

Americká armáda obžalovala šest vězňů z Guantanama z účasti na teroristických útocích proti Spojeným státům, při kterých 11. září 2001 zahynuly skoro tři tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

WTC v plamenech

WTC v plamenech | Zdroj: Reuters

Pentagon požaduje pro šestici radikálních muslimů trest smrti v případě, že jim bude vina prokázána. Jde o první obviněné takzvané nepřátelské bojovníky zadržované na kontroverzní základně Guantanamo, kteří jsou souzeni v přímé souvislosti s atentáty na New York a Washington a také první vězně z Guantanama, kterým hrozí trest smrti.

Ve skupině obžalovaných je i Chálid Šajch Muhammad, který se údajně přiznal, že je strůjcem krveprolití z 11. září. Problematická je na jeho přiznání skutečnost, že byl při výsleších podroben kontroverzní metodě, takzvanému waterboardingu, který vyvolává pocit tonutí.

Kromě organizace atentátů na Spojené státy se Chálid Muhammad přiznal k účasti na dalších třiceti vražedných útocích z různých míst planety.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme