V Hradci Králové pokračuje proces s heparinovým vrahem

23. září 2010

Zásadní výpovědi včera zazněly v procesu s takzvaným heparinovým vrahem Petrem Zelenkou. Krajský soud v Hradci Králové předvolal policisty, kteří obžalovaného vyslýchali a také psychologa, který se Zelenkou mluvil krátce po zatčení. Přestože se výpovědi policistů i znalce daly očekávat, vyvolaly řadu emocí. Do psychologa Slavomila Hubálka se ještě před zahájením odpoledního líčení slovně pustil otec obžalovaného Bohumil Zelenka. Hubálek pak u soudu vypověděl, že mu obžalovaný Zelenka krátce po zatčení několikrát řekl, že heparin pacientům dával proto, že chtěl mít nad lékaři pocit nadřazenosti, že je chtěl prostě vykolejit. Dělal mu prý dobře pocit nejistoty lékařů. Dnes by před soudem měli vypovídat znalci a do pátku bude na programu čtení listinných důkazů. Hlavní líčení je naplánováno také na příští týden.

Psycholog Slavomil Hubálek také odmítl, že by Zelenku posílal na Sibiř a že by mu radil, ať se oběsí. Podle znalce jsou slova obžalovaného z lednového líčení tady u soudu výmyslem. Zelenka tehdy při své výpovědi uvedl, že lék podával, aby zažil akci.
Také výpovědi policistů byly zajímavé. Kriminalisté Hana Kvasničková i Jan Lomnický téměř shodně u soudu odmítli nařčení Petra Zelenky, že ho při výslechu po zatčení bili a vyvíjeli na něj psychický nátlak. Zelenka prý vypovídal sám a zcela spolupracoval. Policista Lomnický potvrdil slova kolegyně Kvasničkové o tom, že Zelenka měl při prvním výslechu na hlavě krvácivé zranění, které utrpěl při sundavání pout. Nabídnuté lékařské ošetření prý odmítl. Zelenka následně výpovědi obou policistů označil za lež a znovu zopakoval, že mu při výsleších vyhrožovali a bili ho. To samé řekl u soudu už v lednu.

Spustit audio