Napoleon a arzenik

23. září 2010

Napoleonovo úmrtí a možnost, že zemřel na otravu arzenikem, vědcům a historikům stále nedávají spát. Odborníci z Italského národního institutu nukleární fyziky podrobili dalšímu zkoumání Napoleonovy vlasy.

K analýze využili jaderný reaktor a metodu označovanou jako neutronová aktivace, která při malém množství zkoumaného materiálu poskytuje velmi přesné výsledky. Předmětem zkoumání byly nejen Napoleonovy vlasy z různých období, z dětství stráveného na Korsice, exilu na Elbě a předsmrtného pobytu na Svaté Heleně, ale i vlasy jeho syna a císařovny Josefíny. Pro srovnání vědci použili vlasy několika lidí žijících v současnosti.

Logo

Výsledky byly podle zprávy z Italského národního institutu nukleární fyziky celkem překvapivé. Ukázaly, že arzenik obsahují nejen všechny vzorky vlasů Napoleona, ale i veškeré vlasy jeho syna a císařovny. Hladiny arzeniku u nich byla stokrát větší, než u současných lidí. Dalším překvapením bylo, že mezi vzorky z doby Napoleonova dětství a posledních dnů jeho pobytu na Svaté Heleně neexistuje co do hladiny arzeniku žádný výrazný rozdíl.

Vědci z toho vyvozují dvě věci - první, že na konci 18. a začátku 19. století lidé ze svého prostředí běžně vstřebávali dávky arzeniku, které bychom dnes pokládali za nebezpečné. A druhou, že Napoleonova smrt nebyla výsledkem akutní otravy, ale spíš celoživotní absorpce arzeniku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka