Nový druh pterodaktyla

23. září 2010

Nový druh pterodaktyla ukazuje, že předky obrovských pterosaurů byli pravděpodobně malí ptakoještěři, žijící na stromech.

V provincii Liaoning v Číně objevili paleontologové výjimečně dobře zachovanou fosilii malého pterodaktyla. Stvoření mělo rozpětí kožnatých křídel jen něco kolem 20 centimetrů, takže dosahovalo přibližně velikosti vlaštovky. Maličký pterodaktyl, který dostal jméno Nemicolopterus crypticus, žil asi před 120 miliony let.

Rekonstrukce Nemicolopterus crypticus

Kosti jeho palců byly dlouhé a zakřivené, což je projev adaptace, kterou můžeme najít u dnešních ptáků žijících na stromech. K chůzi na zemi by se takové palce hodily jen těžko. Paleontologové proto usuzují, že Nemicolopterus crypticus obýval koruny stromů a živil se drobným hmyzem.

Nemicolopterus crypticus je podle článku v Proceedings of the National Academy of Sciences příbuzný obrovských pterosaurů, kteří plachtili vzduchem v období svrchní křídy. Jeho objev ukazuje, že největší létající živočichové všech dob se patrně vyvinuli z malých stromových předků. Zároveň také posiluje teorii, že pterosauři se naučili létat nikoli ze země, ale plachtěním po skocích z větví stromů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.