Záchranný plán pro bochumský závod Nokie ztroskotal

Dny závodu na výrobu mobilních telefonů značky Nokia v německé Bochumi jsou zřejmě definitivně sečteny. Finská společnost totiž odmítla záchranný plán, se kterým přišla odborová rada podniku. Existuje ale ještě varianta přímého prodeje celé továrny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bochumská továrna a tzv. "stan solidarity"

Bochumská továrna a tzv. "stan solidarity" | Foto: Bartosz Wieliński

V tuto alternativu věří vlivný odborový svaz IG Metall. Podle něj existuje hned několik potenciálních kupců, jejichž důvěryhodnost se ale prý musí teprve prověřit. Předtím vedení Nokie odmítlo coby neproveditelné plány odborové rady na zachování výroby v bochumském závodě.

Světový výrobce mobilních telefonů číslo 1 hodlá nicméně pomoci s hledáním pracovních míst pro 2300 stálých zaměstnanců továrny i zhruba tisícovku dalších pracovníků. Zemská vláda Severního Porýní-Vestfálska po finském koncernu žádá navrácení 41 miliónů eur subvencí, které prý Nokia neoprávněně čerpala.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme