14. 2.

13. únor 2008

Romashka Hudba z východní Evropy pronikla až do New Yorku, čehož důkazem je jak fenomenální úspěch "romských pankáčů" Gogol Bordello, tak i existence desítek méně známých skupin. K nim patří i multietnická Romashka. V jejím čele stojí zpěvačka Inna Barmash, která se přistěhovala do Spojených států z Litvy, se skupinou občas hostuje Innin manžel, violista Lev "Ljova" Zhurbin, který je původem z Ruska, akordeonista Romashky je napůl Američan, napůl Rumun.

Mariana trk 1/ 03:42

Loli Phabay (The Red Apple) trk 2/ 02:36

Skupina Romasha na své debutové album vybrala především lidové písně z Balkánu, s nichž mnohé jsou ve světě známé v interpretaci slavných umělců. Tu následující, Krčma u silnice, zpopularizovala rumunská romská zpěvačka Romica Puceanu, která před deseti lety tragicky zahynula na následky dopravní nehody.

La circuma de la drum trk 5/ 03:58

Shimdiggy trk 3/ 03:43

Původem litevská zpěvačka Inna Barmash začala svoji dráhu ve skupině Klez Dispensers, která vznikla v americkém univerzitním městě Princetonu, působila i s dalšími klezmerovými i východoevropsky zaměřenými skupinami, s nimiž zpívala v jiddiš a rusky. Časopis Rootsworld ji označil za "balkánskou Edith Piaf". Svoji současnou skupinu Romashka založila roku 2003, následující píseň Zaznobila je v romsky laděném ruském stylu.

Zaznobila & Baro Foro trk 7 /04:25

Rustemul trk 6/ 01:52

Moldovan Batuta trk 8 /2:40

Spustit audio