Objevy a události týdne č. 06

10. únor 2008

Vymírání korálů, diskuse o "antropocénu", neolitické město v oáze Fajjúm, "nepřesné" asteroidy, Merkur jiný než Měsíc.

Vinou extrémního zvýšení teploty moří a také nebývalé aktivity hurikánů odumřela v roce 2005 polovina korálových útesů Karibiku, další byly těžce poškozeny. Ve zprávě vydané letos v lednu vědci varují, že podobná katastrofa se může kdykoliv opakovat. Korály mají mimořádný význam pro mořský ekosystém a je nezbytně nutné je chránit. Letošní rok byl proto vyhlášen Mezinárodním rokem korálů.

Vliv člověka na vývoj planety je v posledních dvou stoletích natolik zásadní, že by se to mělo odrazit i v odborném pohledu na geologickou minulost Země. Vědci, kteří to říkají, navrhují, aby bylo k roku 1800 uzavřeno zatím poslední "platné" geologické období - holocén, který začal asi před 11 tisíci lety na konci doby ledové. Nové geologické období by podle vědců mělo být nazváno antropocén, čili "věk lidí".

Američtí archeologové odkrývají v egyptské oáze Fajjúm velké město z období neolitu. Oznámila to egyptská Nejvyšší rada pro památky. Zbytky zdí z nepálených cihel i vápence, pece, obilné sklady a keramické střepy jsou pohřbené pod pouštním pískem několik kilometrů od jezera Birket Karún, které je pozůstatkem daleko většího jezera, na jehož březích město před mnoha tisíci lety stálo.

29. ledna, tři minuty po půl desáté dopoledne, prolétl pouhých 538 tisíc kilometrů od Země kosmický projektil. Asteroid 2007 TU24 měřil v průměru asi 250 metrů a jeho případná srážka se Zemí by způsobila obrovské škody... 30. ledna prolétl o něco menší asteroid také v těsné blízkosti Marsu - tentokrát k velké lítosti vědců, kteří se těšili, že by jeho dopad na rudou planetu mohli pozorovat.

Planeta Merkur se daleko méně podobá našemu Měsíci, než si odborníci až dosud mysleli. Fotografie ze sondy Messenger, která kolem Merkuru nedávno prolétla, ukazují kromě kráterů také obrovské skalní útesy a terénní hrany, svědčící o dávných tektonických procesech na planetě. Vědci je dosud neviděli, protože předchozím sondám se podařilo zmapovat jen asi polovinu Merkurova povrchu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 06/2008, 9. - 15. února 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio