Úřad v Plzni zakázal akci proti neonacistům před synagogou

15. únor 2008

Úřad městského obvodu Plzeň 3 (ÚMO 3) včera zakázal akci nazvanou Protest proti antisemitismu a neonacismu před velkou synagogou v Plzni, kterou nahlásil na 1. března Plzeňan Radovan Kodera. Důvodem byla obava, že by mohlo dojít ke konfliktu s účastníky ohlášeného pochodu neonacistů.

Úřadu Kodera nahlásil protest na první březnový den v době od 14:00 do 19:00, ve stejném termínu i čase, kdy budou centrem pochodovat pravicoví extrémisté.

"Pan Kodera nám sdělil, že nebude měnit místo ani čas, jak jsme mu doporučovali. Akci jsme zakázali z toho důvodu, že byla v kolizi s obnoveným konáním pochodu Václava Bureše. Je tam bezpečnostní riziko," uvedl starosta obvodu Jiří Strobach. Podle něj na 1. března zatím jiné akce ohlášeny nejsou. Úřad v uplynulých dnech zakázal shromáždění, které v den pochodu chtěla uspořádat plzeňská Židovská obec. Ta úřadu doručila oznámení o každodenním konání shromáždění v termínu od 12. února do 31. července na prostranství před starou i novou synagogou a také ve Štruncových sadech, kde bylo ve 40. letech minulého století shromaždiště Židů před transporty do Terezína.

Plzeň- Velká synagoga

Podle předsedkyně Židovské obce v Plzni Evy Štixové tak obec našla způsob, jak zamezit dalšímu pochodu extremistů tím, že si prostranství na každý den zablokuje. Pokud by se tam chtěla nějaká skupina sejít, musí se s obcí domluvit. Úřad obci shromáždění zakázal pouze v den pochodu - 1. března.

Podle Strobacha je oznámení o konání každodenních akcí v takovém časovém rozsahu neobvyklé. Zákon ale tuto situaci nijak neřeší. "Dá se říci, že jde o jistou mezeru v zákoně. I když Židovská obec Plzeň v některých dnech shromáždění neuskuteční, zákon neumožňuje další jí blokované termíny z tohoto důvodu zrušit," dodal.

Stará synagoga Plzeň

V den pochodu chtěla akci v Divadelní ulici u synagogy uspořádat také občanská iniciativa DOPE. Zástupci DOPE, anglicky droga, bývají spojováni s anarchismem. Ohlášení jim minulý pátek obvod vrátil s výzvou k doplnění účelu akce. Podle ohlašovatele Jiřího Kassla antifašisté ohlášení doplní, sejdou se ale i přes případný zákaz, možná se přidají k jiným sdružením, která budou uprostřed města protestovat.

Advokát Jaroslav Svejkovský, který zastupuje magistrát ve sporu s neonacisty, se sešel s primátorem Plzně Pavlem Rödlem, jenž podle soudu neoprávněně zakázal lednový pochod extremistů. Potvrdil, že případ převzal, odmítl říci cokoliv bližšího. Kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně musí být podána nejpozději do 20. února, pokusíme se to udělat co nejdříve, dodal. Soud jako jediný může pochod odvrátit. Zda se mu podaří stížnost projednat do 1. března, není jasné. Mluvčí soudu Sylva Dostálová řekla, že záleží na tom, kdy bude kasační stížnost podána. Soud je připraven se jí zabývat neodkladně.

Plzeňská radnice

Původní protestní pochod neonacistů "za svobodu slova" ohlásil na ÚMO 3 Václav Bureš. Vybral si datum 19. ledna, které se shodovalo s výročím prvního transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942. Dva dny před termínem akci primátor zakázal. Krajský soud v Plzni 1. února rozhodl, že neoprávněně. Uznal správní žalobu Bureše. Podle soudu nebyly splněny důvody k zákazu akce. Svolavatel tak dostal možnost uspořádat shromáždění nové. To ohlásil na 1. března. Kvůli zákazu podala na primátora trestní oznámení Dělnická strana i Bureš. Zatím není jasné, zda bude Rödl trestně stíhán.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio