Parlament zvolil prezidentem republiky opět Václava Klause

Ve třetím kole druhé prezidentské volby byl hlavou státu zvolen ve veřejném hlasování Václav Klaus. Získal 141 hlasů přítomných poslanců a senátorů. Jan Švejnar obdržel ve třetím kole druhé volby 111 hlasů. Z prezidentské volby odstoupila ještě před prvním kolem Jana Bobošíková. Václav Klaus se tak po složení slibu může ujmout úřadu na další pětileté období. Jeho současný prezidentský mandát vyprší 7. března. Na počátku března by se také podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky mohla konat inaugurace nové hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Klaus oslavuje znovuzvolení s manželkou Livií

V. Klaus oslavuje znovuzvolení s manželkou Livií | Zdroj: ČTK

Ve třetím kole druhé volby získal Václav Klaus hlasy celkem od 141 zákonodárců, stejný počet hlasů obdržel i v prvním a druhém kole. Proti hlasovalo 122 volitelů. Pro Jana Švejnara bylo 111 zákonodárců a proti 119 volitelů. Ve třetím kole bylo přítomno 279 členů parlamentu. Prezidentem republiky tak byl zvolen Václav Klaus.

Vítěz volby poděkoval volitelům za jejich důvěru. "Je třeba jít dál. Je třeba, abychom tuto volbu už měli za sebou, a abychom se dívali skutečně dopředu," zdůraznil Václav Klaus a poznamenal, že chce být prezidentem všech občanů České republiky.

Krátce po svém znovuzvolení Václav Klaus poskytl rozhovor Radiožurnálu. Mimo jiné v něm odmítl debaty o politické korupci v souvislosti s volbou hlavy státu. Slova šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, že byl zvolen díky hlasům získaným nekorektně, považuje Václav Klaus za nespravedlivá. V pořadu 20 minut Radiožurnálu prezident zároveň odmítl, že by mu ke zvolení pomohl postoj KSČM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volba prezidenta 2008. První rozhovor se znovuzvoleným prezidentem republiky Václavem Klausem

Za podporu po skončení volby děkoval i Jan Švejnar. "Nadále věřím v úspěch České republiky a udělám vše pro to, abych Českou republiku co nejvíce podpořil ve všem, co je potřeba."

Volitelé se shodli na veřejném hlasování

Parlament prezidenta opět volil aklamací. Veřejnou volbu tentokrát podpořila i ODS. Na společné schůzi obou komor parlamentu o tom informoval předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. V následujícím hlasování sněmovna i Senát odmítly volbu tajnou.

Poslanci a senátoři měli původně volit mezi třemi kandidáty: Janou Bobošíkovou, Václavem Klausem a Janem Švejnarem. Po projevech kandidátů a rozpravě zákonodárců pak Jana Bobošíková oznámila, že z volby odstupuje (viz níže). Člen Poslanecké sněmovny Evžen Snítilý (ČSSD) ještě před začátkem schůze vystoupil s prohlášením, že v druhé volbě prezidenta republiky podpoří kandidáta ODS Václava Klause. Počet volitelů za Stranu zelených se snížil o poslankyni Olgu Zubovou, která ze zdravotních důvodů na volbu na Pražský hrad nepřišla.

První a druhé kolo výsledek nepřineslo

V prvním kole druhé prezidentské volby pro Václava Klause hlasovalo 48 senátorů a 93 poslanců, proti bylo 98 poslanců a 21 senátorů. Pro Jana Švejnara hlasovalo v prvním kole 32 senátorů a 104 poslanců. Proti bylo 81 poslanců a 33 senátorů. Oba postoupili do druhého kola.

Ani ve druhém kole nebyla hlava státu zvolena. Pro Václava Klause bylo 93 poslanců a 48 senátorů, proti 102 poslanců a 21 senátorů. Pro Jana Švejnara hlasovalo 94 poslanců a 32 senátorů, proti bylo 83 poslanců a 32 senátorů. Do třetího kola postoupili oba kandidáti, Václav Klaus i Jan Švejnar. Další informace o předchozím dění na společné schůzi obou komor k druhé volbě prezidenta naleznete ZDE.

Z volby odstoupila Jana Bobošíková

prezidentští kandidáti | Foto: Alena Palečková

Z prezidentské kandidatury odstoupila Jana Bobošíková. "Vyslechla jsem si rozpravu a jako realistka respektuji fakt, že se mým navrhovatelům nepodařilo v té krátké době, kterou měli k dispozici, vyjednat pro mě potřebnou podporu. Nejsem z těch, kteří by chtěli zbytečně komplikovat a prodražovat dnešní politická jednání. Proto jsem se rozhodla z dnešní druhé volby prezidenta České republiky odstoupit," oznámila Bobošíková poslancům a senátorům na konci jejich dopolední rozpravy.

Jak pak řekla novinářům, rozhodnutí učinila po informaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, že se pro ní nepodařilo vyjednat patřičnou podporu.

Souhrn zpravodajství z volby prezidenta, fotogalerie i zvukový archiv najdete na speciálním webu Volba prezidenta 2008.

Milan Kopp, Veronika Malá, Václava Marešová, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme