Rekordní laserový paprsek

23. září 2010

Fyzikům z Michiganské univerzity se podařilo vytvořit laserový puls o výkonu 300 terawattů. To je 300krát více než výkon celé elektrické rozvodné sítě Spojených států.

Puls byl koncentrován do kruhové plochy o průměru 1,3 mikrometru, což zhruba odpovídá setině tloušťky lidského vlasu. Světlo o srovnatelné intenzitě byste získali, pokud byste soustředili veškeré sluneční záření, které dopadá na Zemi, do prostoru o velikosti zrnka písku.

Puls trval 30 femtosekund, tedy 30 miliontin miliardtiny sekundy. Laser je ho schopen zopakovat každých 10 sekund, zatímco jiné silné lasery se nabíjejí až hodinu.

Rekordu fyzikové dosáhli vylepšením staršího titan-safírového laserového systému HERCULES. Světlo v něm putuje mezi řadou zrcadel a dalších optických prvků, přičemž získává energii a koncentruje se do úzkého paprsku.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.