Šikovný štíří peptid

23. září 2010

Štíři svou kořist paralyzují toxiny, které blokují iontové kanály nervových buněk. V jedu jednoho z nich vědci objevili látku, která by jednoho dne mohla pomáhat pacientům s cystickou fibrózou.

Cystická fibróza je způsobená mutací jednoho z proteinů, které v buněčných membránách slizničních buněk vytvářejí kanál, označovaný jako CFTR. Ten normálně transportuje na povrch buněk chloridové ionty, což spolu s dalšími mechanismy umožňuje, aby sliznice pokrývala tenká a vlhká vrstva hlenu.

Model peptidu GaTx1

Pokud je funkce CFTR narušena, hlen se hromadí a vytváří příznivé prostředí bakteriím, které přitahují buňky imunitního systému. Všechny tyto změny mají za následek zanášení plicních sklípků a jejich destrukci.

Vědci z Georgijského technologického institutu nyní zjistili, že na kanál CFTR se dokáže reverzibilně navázat peptid GaTx1 z jedu izraelského štíra Leiurus quinquestriatus hebraeus. Peptid podle zprávy z institutu umožňuje manipulaci s chloridovými kanály, která nejen usnadní další výzkum, ale jednoho dne by mohla zlepšovat stav dýchacích cest pacientů s cystickou fibrózou.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.