Poplatky ve zdravotnictví rozdělují vládní koalici

Prozatím jako velmi úspěšné hodnotí zavedení regulačních poplatků ministerstvo zdravotnictví. Jak potvrdil mluvčí Tomáš Cikrt, vybírání peněz od pacientů dosud nepřineslo vážnější potíže v ambulancích lékařů ani v nemocnicích. Podrobný rozbor a hodnocení ale ministerstvo provede až za několik měsíců. Naopak lidovci chtějí některé poplatky zrušit hned.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mimino

mimino | Foto: Jiří Hošek

"Signály máme velmi dobré. Zdá se třeba, že poklesly návštěvy na pohotovostech, lidé si sami kupují nejlevnější léky, klesá předepisování léků na úkor veřejného zdravotního pojištění, čili šetříme veřejné peníze, ale vyhodnotit nejdřív za půl roku," uvedl k poplatkům Cikrt.

Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová žádá zrušení poplatků, které platí matky a novorozenci v porodnici. Návrh chtěla spolu s dalšími zákonodárci předložit příští týden. Nakonec ale souhlasila s tím, že se o této předloze bude mluvit nejdříve na koaliční schůzce.

Občanští demokraté se diskuzi nebrání. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS a také člena sněmovního výboru pro zdravotnictví Petra Tluchoře by mělo ale existovat co nejméně

"Nutno říct, že v prvním vládním návrhu bylo osvobození od poplatků pro děti do tří let, nicméně na návrh právě KDU-ČSL došlo ke změně, došlo ke zvýšení slevy na dani pro rodiče a tedy na každé dítě. Nějaké ojedinělé sociální situace je potřeba řešit mimořádným způsobem, nějakou mimořádnou sociální dávkou," řekl ve vysílání Radiožurnálu Tluchoř.

Koalice se původně shodla na tom, že dopady poplatků na pacienty vyhodnotí po půl roce. Šojdrová si nicméně nemyslí, že je s touto konkrétní změnou potřeba čekat právě půl roku. Zrušení poplatků za novorozence a jejich matky podle ní nepředstavuje složitý problém. Někteří lidovci dávali již dříve najevo, že poplatky za děti se jim nelíbí.

Platby ve zdravotnictví jsou součástí reformy veřejných financí. Lidé platí od počátku roku 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Spor o poplatky vedou politici už na několika frontách. Ústavní soud řeší stížnost na reformu financí a ve sněmovně je sociálnědemokratický návrh, kterým chce ČSSD veškeré poplatky zrušit.

Martin Hromádka, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme