KDU-ČSL: O přímé volbě prezidenta by se mělo začít mluvit v koalici

Koalice by měla jednat o přímé volbě prezidenta. Takový vzkaz vyslali ostatním vládním stranám lidovci. Politici by podle nich měli podniknout takové kroky, které umožní uzákonění této ústavní změny v co nejkratším termínu. KDU-ČSL, ODS a Strana zelených se k otevření diskuse na toto téma zavázaly už koaliční smlouvou. Ne ale všechny strany jsou jednoznačně pro změny ve způsobu volby hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Marián Vojtek

Úvahy o přímé volbě prezidenta oživil nedávný souboj mezi Václavem Klausem a Janem Švejnarem. I samotní zákonodárci mluvili především v souvislosti s první volbou 8. února o nedůstojném průběhu, navzájem se obviňovali z obstrukcí, padala slova o vydírání či korupci.

Koaliční jednání o tom, zda by prezidenta měli volit samotní občané, teď chtějí iniciovat lidovci. Ti mají přímou volbu prezidenta také v programu. Jak řekl Radiožurnálu místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal, věc by se měla vyřešit i v Poslanecké sněmovně a v Senátu nejpozději do příštích parlamentních voleb.

"Po parlamentních volbách by mohla nastat situace, jaká nastala po minulých volbách, že ODS měla tak velkou většinu, že se právem domnívala, že přímá volba prezidenta nemusí úplně naplnit jejich představy. Ale jak dopadnou příští volby v tuto chvíli nebude nikdo vědět, a proto by se mohla potřebná parlamentní většina najít," uvedl Kasal.

Nejsilnější vládní strana ODS je ale k této možnosti rezervovaná. Podle občanských demokratů by se musely nově řešit i pravomoci prezidenta nebo jeho vztah k parlamentu. Přímé volbě není nakloněn například šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, v koalici podle něj nicméně není problém o věci mluvit.

"Vím, že poptávka po takovém řešení v tuto chvíli je, nicméně poptávka po volbě veřejné v parlamentu před čtrnácti dny byla také a ukázalo se, že to byla poptávka lichá, přesně uměle vyvolaná médii. Já jsem přesvědčen, že v České republice má tradici volba nepřímá a že to bude předmětem nějakého jednání. Je to můj soukromý názor, ale já preferuji volbu nepřímou," uvedl Tluchoř.

Podporu mohou lidovci nejspíš hledat u zelených, kteří změny ve volbě hlavy státu prosazují už dlouho. Potvrdil to i jejich poslanec Přemysl Rabas. "Měli jsme ve volebním programu nejen přímou volbu prezidenta, ale i přímou volbu hejtmanů a případně i starostů. Kdyby záleželo na nás, tak se mohl prezident volit přímo už teď, takže čím dřív se připraví legislativa pro to, aby se příště mohl prezident volit přímo, tím lépe," řekl Rabas.

Ve sněmovně už nicméně jeden návrh na přímou volbu hlavy státu je, a to z dílny opoziční ČSSD. Podle šéfa jejich poslanců Michala Haška je nutné o věci společně jednat. Nezáleží pak na tom, jestli jde o návrh vládní nebo opoziční.

"Sociální demokracie si vyhrazuje právo ještě komentovat ten případný obsah nějakého vládního návrhu, ale myslím si, že jde o to dospět ke společné shodě. Nikdo nemá právo - ani ODS, ani ČSSD, ale ani jiné strany včetně lidovců - teď ty podmínky naformulovat tak, aby to ve skutečnosti znamenalo zneprůchodnění celého toho systému přijímání ústavního zákona o přímé volbě prezidenta," poznamenal Hašek.

Pro přímou volbu jsou i komunisté, sdělil za tuto opoziční stranu šéf jejích poslanců Pavel Kováčik. "Vnímáme jako velmi složité projednávání možných změn pravomocí prezidenta, ale dokážeme si docela dobře představit, že bude přímá volba i bez změn pravomocí. Co ale vidíme jako velmi důležité, aby ta volba byla skutečně objektivní a aby to nebylo o tom, že kdo má více peněz, ten vyhrává. Naší jedinou podmínkou, v podstatě téměř jedinou, bude zákonné omezení horní hranice nákladů na volební kampaň," podotkl Kováčik.

Souhrn zpravodajství z volby prezidenta, fotogalerie i zvukový archiv najdete na speciálním webu Volba prezidenta 2008.

Marika Táborská, Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme