Český Krumlov láká stále více turistů

22. únor 2008

Jeden milion dvě stě tisíc turistů - tak vypadala loňská turistická sezóna v Českém Krumlově. Radnice teď dala dohromady aktuální čísla za uplynulý rok, která mimo jiné vypovídají o tom, že ve srovnání s rokem 2006 návštěvníků opět přibylo. Konkrétně o 3 procenta.

"V průběhu roku čerpáme čísla z návštěvnosti různých expozic, galerií, kulturních akcí, ale i z počtu zaparkovaných zájezdových autobusů a osobních automobilů na městských parkovištích. Čísla vypovídají o celorepublikovém trendu, že o Český Krumlov je stále větší zájem, a to jak u české klientely, ta i u zahraniční," řekl Jiří Rosenkranz z českokrumlovské radnice.

Řada turistů míří do Českého Krumlova pouze na jeden den, stačí jim prohlídka města, prohlídka zámku či návštěva divadelního představení na otáčivém hledišti. Pro ty, kteří chtějí přespat, je k dispozici podle Rosenkranze přes tři tisíce lůžek. Další nové ubytovací kapacity přitom v Českém Krumlově stále vznikají - rekonstruuje se a staví například v Hradební nebo Linecké ulici.

Český Krumlov je nejatraktivnějším místem České republiky hned po Praze a Litomyšli. Alespoň tak vyšel z hodnocení magazínu Travel in the Czech republik. Místostarosta Jitka Zikmundová k tomu dodala: "Anketu vyhlašuje časopis, jeho čtenáři hlasují pomocí korespondenčních lístků a sešlo se jich téměř 3 tisíce. Radnice po celý rok dělá vše proto, aby město bylo čisté, krásné, bezpečné i příjemně a snažíme se v našich aktivitách takto Český Krumlov propagovat."

autor: čro čb
Spustit audio