Software, který pozná lidský výraz

23. září 2010

Inženýři z Polytechnické univerzity v Madridu vyvinuli software, který poznává a kategorizuje výrazy lidských obličejů.

Software je schopný v reálném čase rozpoznat výraz tváře člověka a zařadit jej do jedné z šesti kategorií: hněv, znechucení, strach, štěstí, smutek a překvapení. Může pracovat jak s tváří člověka, který sedí před obrazovkou počítače, tak i s videozáznamem reálných situací lidského života, na kterém se lidé pohybují. Software lidskou tvář rozdělí do několika částí, které pak porovnává s databází výrazů, získaných od různých lidí. Přestože se zatím jedná pouze o prototyp, může software podle univerzitní zprávy fungovat na běžných stolních počítačích i laptopech.

Ilustrace funkce softwaru

A jaké je jeho praktické využití? Software může především obohatit takzvané avatary - virtuální dvojníky člověka - o širší výrazovou škálu. Zajímavý bude také pro vývojáře počítačových her. A v neposlední řadě může prospět elektronickému obchodu tím, že bude analyzovat reakce lidí během nákupního procesu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.