Turecké jednotky překročily hranice s Irákem

Turecká armáda vstoupila do severního Iráku, aby zlikvidovala kurdské separatisty. Ti se tam ukrývají a podnikají výpady na turecké území. Zatím není jasný rozsah operace. Čísla se liší od několika stovek až do deseti tisíc vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turecké tanky poblíž hranice s Irákem

turecké tanky poblíž hranice s Irákem | Zdroj: ČTK

Separatisté ze Strany kurdských pracujících uvedli, že v prvních střetech zabili dva turecké vojáky. Zprávu se ale nepodařilo potvrdit.

Pozemní operace vzbuzuje obavy z destabilizace jediné klidné části Iráku. Spojené státy a Evropská unie vyzvaly Ankaru k časovému omezení invaze a k jejímu striktnímu zaměření proti povstalcům.

Výhrady k akci vyslovil také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: "Překračování hranic je něco, s čím nikdy nemůžeme souhlasit; překračování hranic je porušení míru. Ačkoli tedy chápu turecké obavy."

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme