Až 500 000 za jízdu bez dálniční známky

16. únor 2008

Chystáte se někam na delší cestu? Třeba prázdninové lyžování na opačném konci republiky? Pak si kromě jiného dobře zkontrolujete dálniční známku. Od 1. února už je platný pouze kupón pro rok 2008 a bohužel mnozí řidiči na to zapomínají, narozdíl od policistů. Ti hned v prvních únorových dnech udělali velkou akci právě na kontrolu dálničních známek a udělili hodně pokut. A jak jsme se dozvěděli, právě proto v nejbližších dnech chystají další kontrolní akci na kupóny.

Nejprve si řekneme, jak se dálniční známky vlastně kontrolují?

"Buď fyzickou kontrolou, kdy se zastavuje a kontroluje každé vozidlo, nebo z jedoucího vozidla, anebo pomocí dalekohledu," přibližuje praporčík Marián Melicher kontrolu, při níž je většinou provoz sveden do jednoho jízdního pruhu a výrazně snížena rychlost.

"Většině řidičů to nevadí, ale těm, kdo pospíchají nebo mají černé svědomí, se to nelíbí. Při těchto kontrolách totiž většinou vznikají kolony, a to bývá problém."

Ale má svůj důvod. Minulý týden policisté na 22 místech republiky zkontrolovali 1500 aut a z toho rovná stovka vůbec nebyla opatřena dálniční známkou. Ale začátkem února to prý není nic neobvyklého.

"Vymlouvají se, že jedou poprvé a že na čerpací stanici známky neměli. Jenže, zapomněli na to, že nejjistějším nákupním místem je pošta," kategoricky odmítá nemožnost nákupu kupónů Rostislav Plachý z Policejního prezídia.

Tak si připomeňme, že roční kupón pro osobní auto stojí tisíc korun, měsíční 330 a sedmidenní 220. Známky potřebují také nákladní auta do 12 tun - roční je za 8 000 korun, měsíční 2 000 a sedmidenní za 750 korun. Hodně častokrát známky chyběly na autech zahraničních návštěvníků, často slovenských občanů, kteří jezdí před hranici nakupovat a zapomínají na dálniční kupón. Podle zákona, kdo vjede na zpoplatněnou komunikaci a nezaplatí - ať už známkou nebo mýtným - může ve správním řízení dostat pokutu až půl miliónu, přímo od policisty na silnici je maximem 5000 korun. Jaké byly průměrné pokuty při té velké kontrole?

"Pokuty se pohybovali v rozmezí 1500 až 1800 korun."

A diskutovat prý nemá smysl, i když deset řidičů se špatně označeným časovým kupónem se o to snažilo.

"Svědčí to zejména o nespolehlivosti prodejců těchto kupónů. Lepší je prodejci jasně říct, od kdy do kdy to má označit, a po převzetí si ho ještě zkontrolovat."

A pokud se vám něco nezdá, klidně trvejte na novém. Pokutu totiž dostanete vy a ne prodejce. I když se na našem trhu objevily už i padělky dálničních známek - poznají se kromě jiného podle toho, že na druhém díle kupónu je piktogram růžový namísto barvu měnícího - pak při zmíněné kontrole nebyl žádný zachycen.

"Akci budeme určitě opakovat, řádově kolem měsíce, a předpokládáme, že výsledky už budou lepší."

Tedy, že všechna auta budou mít správný dálniční kupón.

autor: evk
Spustit audio