Desítky mrtvých při náboženské pouti v Iráku

Nejméně 40 šíitských poutníků zabil sebevražedný terorista v jihoiráckém městě Islandaríja. Na 60 dalších věřících výbuch zranil. Atentátník se vmísil do davu přesto, že zástupy pěšky putujících lidí chrání tisíce iráckých policistů a vojáků. Na posvátné cestě je poutníků ale tolik, že bezpečnostní síly na to nestačí - například městem Islandaríja teď projde denně přes 42.000 šíitů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní irák

Dnešní irák | Foto: CBC, Kanada

Terčem útoku byl tábor, kde se poutníci občerstvovali na cestě do města Karbalá. Právě tam vrcholí svátek arbaín - čtyřicetidenní připomínka výročí smrti středověkého šíitského vůdce, imáma Husajna. Na obdobná procesí se obvykle sjíždějí tisíce šíitů nejen z Iráku, ale i z Íránu a dalších zemi.

Podobná shromáždění se také už mnohokrát stala terčem sunnitských extrémistů. Ti svým terorem jednak destabilizují iráckou vládu, jednak naplňují svoji tezi, podle které jsou šíitští muslimové odpadlíky od islámu.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme