Dožívající Odysseus

23. září 2010

Odysseův život se zřejmě chýlí ke konci. Nejde však o antického hrdinu, ale nositele jeho jména - sondu Ulysses čili Odysseus.

Odysseus je společný projekt americké vesmírné agentury NASA a evropské vesmírné agentury ESA. Sonda byla vypuštěna v roce 1990 z raketoplánu Discovery, jejím hlavním úkolem bylo pozorovat proměnlivost aktivity Slunce a její vliv na meziplanetární prostor. Odysseus okolo Slunce obíhá po eliptické dráze s periodicitou šesti let. Vytrvale sloužil sedmnáct let, což je doba čtyřikrát delší, než s jakou se původně počítalo.

Sonda Ulysses

Podle zprávy ESA ovšem Odysseova éra pomalu končí, protože v jeho nádržích zřejmě začal zamrzat hydrazin. Odborníci z obou vesmírných agentur se Odyssea sice snaží "resuscitovat", ale velké šance mu nedávají. Sonda už ztratila schopnost předávat velké množství vědeckých dat, ale tým, který ji kontroluje, doufá, že Odysseus bude na částečný výkon pracovat alespoň ještě několik týdnů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.