Ivan Lexa dopaden v Jihoafrické republice

Mezinárodně hledaného bývalého šéfa slovenské informační služby Ivana Lexu zatkla policie v Jihoafrické republice. Lexa před časem utekl ze země a Slovensko teď intenzivně jedná o jeho vydání. Lexa je stíhán za několik trestných činů, mezi nimi i za únos prezidentova syna Michala Kováče mladšího.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Lexa

Ivan Lexa | Zdroj: ČTK

Vyšetřování například prokázalo, že tajná služby se snažila nezákonnými prostředky odstranit z funkce bývalého prezidenta, který se odmítal podřídit Vladimíru Mečiarovi. Za Lexova vedení údajně vypracovalo speciální oddělení tajných služeb plán, jak zamezit rozšíření Evropské unie a NATO o okolní země včetně České republiky. Lexa byl dále obviněn v souvislosti s krádeží vzácné malby z rezidence banskobystrického biskupa.

Vladimír Mečiar Ivana Lexu amnestoval, když zastupoval hlavu státu. Po volbách mu dokonce přenechal poslanecký mandát. Bývalý šéf tajné služby strávil po nástupu nového kabinetu několik měsíců ve vazbě. Před více než dvěma lety však ze Slovenska uprchl a schovával se na neznámém místě.

I během nepřítomnosti fungoval v Parlamentu jako poslanec Hnutí za demokratické Slovensko. Jeho obhájci ještě nedávno tvrdili, že všechna obvinění jsou vykonstruována a jde o politickou hru.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme