Nejnebezpečnější je telefonování

25. únor 2008

Co je podle Vás za volantem nejnebezpečnější? Ptali jsem se uplynulý týden v motoristické anketě na našem webu a dali vám tři možnosti. 60 procent hlasujících si myslí, že nejhorší je telefonování, dalších 33 procent respondentů je přesvědčeno, že největším problémem je kouření, zatímco zbývajících 7 procent považuje za problém jídlo. Ovšem, každá tato činnosti má pro řidiče svá úskalí.

Je prokázáno, že telefonování během řízení auta až čtyřikrát zvyšuje riziko nehody, jak ostatně velmi dobře ví vyšetřovatelka dopravních karambolů Michaela Kašparová:

"Lidé mají tendenci soustředit se na jednu věc. Různým způsobem drží telefon, buď ramenem nebo rukou, ale tam pozornost prudce klesá."

I proto je telefonování zakázáno pod hrozbou tří trestných bodů a až 2500 pokuty. Přesto řidiči vesele telefonují s mobilem v ruce a přitom je to úplně zbytečné, protože už za pár stokorun se dají pořídit hands free sady, které drží přístroj za vás. Jenže, podle některých lidí je problémem už samotné telefonování řidičů, nepříjemnou zkušenost má třeba tato paní.

"Málem mě srazil řidič přímo na přechodu, když jsem přecházela na zelenou. Telefonoval a vůbec se na jízdu nesoustředil. Naštěstí to byla rovná ulice, takže když si mě na poslední chvíli všimnul, strhnul to do protisměru, kde zrovna nic nejelo."

Podobně nebezpečné ovšem může být kouření během řízení, protože nejednomu kuřákovi už cigareta při jízdě upadla.

"Jednou mi spadla do klína a nebylo to příjemné. Dupnul jsem na brzdu a začal jsem ji hledat."
"Jednou se mi stalo a od té doby už si na to dávám pozor."
"V tu chvíli jsem se snažila zastavit na nejbližším možném místě a potom ji najít."

Logo

Nebylo by tedy dobré jet v té chvíli za takto nepozorným kuřákem. Nehoda je na spadnutí, přičemž podle zákona by jejím důvodem bylo nevěnování se řízení. Pokutu jen za kouření ale snad ještě žádný řidič nedostal. Jenže, škodí si i sami řidiči, jednak je začnou štípat oči a zároveň se na čelním skle jejich auta vytváří tenoulinký filtr, který zhoršuje viditelnost. Zatím se ale žádná změna v zákoně, který by zakazovala řidičům kouřit během jízdy u nás nechystá, přestože například v Německu o tom živě diskutují.

Problém ale může nastat, když budete během jízdy jíst nebo pít, protože není zrovna ideální hledat na podlaze zeleninu z bagety a nechat ji tam se také nemusí vyplatit, pokud třeba potřebujete zabrzdit a noha vám sklouzne po paprice. Na druhou stranu, řidič musí být připraven řídit auto i jednou rukou, a proto je podle doktora Josefa Kvapilíka rozhodující, za jakých okolností se do jídla či pití pustím.

"Jestliže jedu po městě, kde je hustý provoz a může mi kdykoliv někdo vstoupit nebo vjet do cesty, tak musím dávat pozor na 150 procent. Ovšem, když jedu v otevřené krajině, kde mám dobrý přehled o dění kolem sebe, tak to může být i osvěžující a každý zkušený řidič by to měl jednou rukou zvládnout."

A jak říkají psychologové, nebezpečná může být pro řidiče také hádka s manželem či manželkou.

autor: evk
Spustit audio