Jihokorejský prezident volá po užších vztazích se Severní Koreou

Nový jihokorejský prezident volá po pragmatismu ve vztazích se Severní Koreou. I Mjong-bak, který zvítězil v prosincových volbách, to prohlásil při dnešním inauguračním projevu. Zároveň chce být připraven i na případný kolaps stalinistického režimu. Slavnostnímu aktu v metropoli Soulu přihlíželi i šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová a japonský premiér Jasuo Fukuda. Jak ale I Mjong-bak uvedl, zaměřit se chce hlavně na posílení ekonomiky země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I Mjong-bak

I Mjong-bak | Zdroj: ČTK

V pořadí 17. jihokorejský prezident se vyslovil pro bližší kontakty se Severní Koreou, ovšem za jasných podmínek. Podle Soulu se Pchjongjang musí vzdát jaderných ambicí. Doba, kdy Jižní Korea podporovala komunistický Sever v duchu takzvané Sluneční politiky, aniž by z toho měla nějaký užitek, prý skončila. I Mjong-bak ale nevyloučil humanitární pomoc.

V rámci zahraniční politiky se také vyslovil pro užší spolupráci se Spojenými státy, které jsou podle něho strategickým partnerem. Zlepšit chce i vztahy s Japonskem, proto se také už dnes sešel s japonským premiérem Fukudou, a také Čínou a Ruskem. I Mjong-bak, který v minulosti byl i členem představenstva automobilky Hyundai, se však nejvíc chce zaměřit na ekonomický rozvoj vlastní země, její hospodářský růst má dosáhnout sedmi procent a lidé mají do 10 let v průměru vydělávat 40 tisíc dolarů ročně.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme