Silvestris HK promění dřevěné zbytky z lesa ve zdroj energie

23. září 2010

Myšlenka proměnit dřevěné zbytky, které po těžbě dřeva zůstávají bez užitku ležet v lese, v cennou surovinu a obnovitelný zdroj energie dostává jasnější obrysy. Královéhradečtí krajští zastupitelé totiž schválili návrh zakladatelské smlouvy obchodní společnosti Silvestris HK a.s., která bude zbytkovou dřevěnou biomasu z lesa efektivně využívat. "Dřevěné zbytky z lesní těžby se dosud využívaly poměrně nesystémově, a přitom mohou být velmi důležitým obnovitelným zdrojem energie. Takový způsob může důmyslně doplňovat další obnovitelné energetické zdroje v naší zemi. Víme, jaké potíže bývají například při zavádění větrných elektráren," uvedl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera.

"Naše země se přitom zavázala, že do roku 2010 bude pokrývat 8 procent vyrobené energie právě z obnovitelných zdrojů," dodal Jiří Vambera.
Akcionáři společnosti Silvestris HK má být vedle Královéhradeckého kraje také státní podnik Lesy České republiky a poradenská firma D&D Projekt. Usnesení, které schválili zastupitelé, počítá s většinovou účastí Královéhradeckého kraje
Vzniku společné akciové společnosti kraje a státního podniku předcházel již vloni na podzim krajskými zastupiteli schválený záměr projektu "Řešení odpadní dendrobiomasy v Královéhradeckém kraji". Vznik společnosti Silvestris HK je dalším krokem v jeho realizaci.
"Tento projekt by se měl rozběhnout ještě letos. Náš postup by mohl být navíc použitelný i v jiných krajích," řekl Vambera. Projekt je jedním z konkrétních výsledků předešlé spolupráce Královéhradeckého kraje a Lesů české republiky s.p., se kterými kraj vloni v létě uzavřel deklaraci o partnerství a vzájemné spolupráci.
Krajští zastupitelé odstartovali proces, na jehož konci by měl být vstup navržených partnerů do společnosti Silvestris HK.
Silvestris, název nově vznikající akciové společnosti, má základ v latinském výrazu z lesa pocházející.

Spustit audio