Do výstavby Kaplického knihovny promluví antimonopolní úřad

Rozhodnutí o budoucnosti stavby nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné dnes nepadlo. Expertní komise architektů, památkářů a právníků bude čekat na stanovisko antimonopolního úřadu. Chce tak vyloučit všechna rizika spojená s mnohamiliardovou investicí do projektu architekta Jana Kaplického. Ten dal týmu měsíční ultimátum, pak se chce domáhat práva u mezinárodního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kaplický a jeho model knihovny

Jan Kaplický a jeho model knihovny | Zdroj: ČTK

Pracovní skupina složená ze zástupců státu, města a knihovny dneškem svou práci ukončila. Teď je řada na pracovnících Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se sídlem v Brně.

Primátor Pavel Bém potvrdil, že expertní tým povolil stavbu Národní knihovny na pražské Letenské pláni podle návrhu architekta Jana Kaplického, ale až po konečném rozhodnutí zmíněného antimonopolního úřadu.

Právníci v týmu totiž ani po tříměsíčních jednáních nedospěli k jednotnému závěru a rozdělili se do dvou skupin - jedna upozorňuje na možná rizika stavby, podle druhé naopak žádná právní rizika nehrozí. Památkáři a architekti vůči Kaplického "chobotnici" výhrady nemají.

Podnět k ÚOHS kvůli nejasnému názoru právníků podal minulý týden první náměstek ministra kultury František Mikeš, který je jedním ze členů týmu. Úřad má rozhodnout, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku. Ministerstvo kultury tak chce vyloučit jakoukoliv pochybnost, která by mohla několikamiliardovou investici ohrozit.

"Při vypsání výběrového řízení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace asi těžko může být osloven kdokoliv jiný než architekt Kaplický a jeho firma Future Systems, ale do té zakázky by se teoreticky měl mít možnost přihlásit každý," uvedl Bém. Pracovníci antimonopolního úřadu chtějí podle něj vyřešit celou situaci co nejrychleji.

Předseda ÚOHS Martin Pecina České televizi potvrdil, že se ministerstvo na jeho úřad obrátilo. "Situace je pro nás abnormální tím, že jsme byli požádáni ministerstvem kultury, abychom vydali závazné stanovisko s tím, že existují nové skutečnosti ve formě nějakých posudků," řekl. Úřad se už dříve zabýval stížnostmi architektů, dvakrát ale jejich podnět zamítl s tím, že mu nepřísluší soutěž na knihovnu posuzovat.

Sám architekt Jan Kaplický je dnešním rozhodnutím pracovní skupiny rozhořčený. Prohlásil, že pokud se svým projektem neuspěje, zažaluje pražský magistrát nebo Národní knihovnu. "No samozřejmě, ale u mezinárodního soudu, ne v Praze," potvrdil Kaplický.

Expertnímu týmu dal měsíční ultimátum. Nevěří totiž, že antimonopolním úřadem jednání o jeho stavbě skončí. "Po tomto úřadě bude jistě další výmluva. Tady si uvědomte jednu věc, že my nevíme, proč vůbec tato situace vznikla. Od 15. října minulého roku pan primátor vyhlásil válku Národní knihovně," podotkl Kaplický.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek rozladění Kaplického chápe, ale doufá, že své prohlášení nemyslí architekt vážně. Zopakoval přitom, že Národní knihovna nutně a brzy potřebuje rozšířit prostorové kapacity. "Depozitáře pro knižní fondy se pochopitelně naplňují a je třeba rozhodnout, protože toho času z tohoto pohledu máme opravdu velmi málo," zdůraznil Ježek.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme