Noemova archa dostavěna

20. květen 2015

Arktická krypta posledního soudu nebo také Noemova archa, tak bývá nazývána banka rostlinných druhů, kde mají být pro budoucnost zachována semena významných odrůd zemědělských plodin z celého světa.

Na norském souostroví Špicberky (v Norsku známém jako Svalbard) v Arktidě byla v úterý 26. února slavnostně otevřena banka rostlinných druhů, která má pro budoucnost zachovat základní potravinářské plodiny světa. Cílem projektu je ochránit genetickou variabilitu těchto druhů před klimatickými změnami, válkami, přírodními nebo jadernými katastrofami či lidskou nedbalostí.

Zahajovacího aktu se mimo zúčastní předseda Evropské komise José Manuel Barroso či nositelka Nobelovy ceny za mír, známá keňská bojovnice za životní prostředí Wangari Maathaiová.

Norsko samo hradilo výdaje potřebné na vybudování banky, které v přepočtu dosáhly 156 milionů korun a bude banku spravovat. Uložená semena plodin ale zůstanou majetkem těch zemí, které je bance svěří. Svoje odrůdy uschová v bance i Česká republika.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.