Jak dál se stavbou Národní knihovny na pražské Letné?

Rozhodnutí o případné stavbě nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné dnes nepadlo. Expertní komise architektů, památkářů a právníků se rozhodla čekat na stanovisko Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Primátor Pavel Bém potvrdil, že expertní tým povolil stavbu Národní knihovny na pražské Letenské pláni podle návrhu architekta Jana Kaplického, ale až po konečném rozhodnutí zmíněného antimonopolního úřadu. Chce tak vyloučit všechna rizika spojená s mnohamiliardovou investicí do Kaplického projektu. Ten dal týmu čas jeden měsíc, pak se chce domáhat práva u mezinárodního soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vítězný návrh

vítězný návrh | Foto: Národní knihovna ČR

Právníci v týmu ani po tříměsíčních jednáních nedospěli k jednotnému závěru a rozdělili se do dvou skupin - jedna upozorňuje na možná rizika stavby, podle druhé naopak žádná právní rizika nehrozí. Památkáři a architekti vůči Kaplického "chobotnici" výhrady nemají. Pražský primátor Pavel Bém k tomu podotýká: "Při vypsání výběrového řízení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace asi těžko může být osloven kdokoliv jiný než architekt Kaplický a jeho firma Future Systems, ale do té zakázky by se teoreticky měl mít možnost přihlásit každý."

Úřad na ochranu hospodářské soutěže potvrdil, že se bude zabývat plánovanou stavbou Národní knihovny na pražské Letné. Jeho šéf Martin Pecina ale Radiožurnálu vysvětlil, že stále platí, co říkal už dřív. Antimonopolní úřad se nemůže zabývat výsledky mezinárodní architektonické soutěže, jen musí prošetřit dotaz náměstka ministra kultury, jestli je možné na základě mezinárodní soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Martin Pecina dodal k výsledkům architektonické soutěže: "To nepodléhá přezkumu našeho úřadu, ale pouze přezkumu zadavatele, případně přezkumu mezinárodní organizace, podle jejichž pravidel se zakázka zadává. Teď ovšem mi první náměstek ministra kultury poslal dopis, že má jakési pochybnosti, jestli ta zakázka byla vypsaná v souladu s pravidly mezinárodní organizace. Jakmile nám dodá podklady, proč se domnívá, že tomu tak není, tak jsme schopni to samozřejmě vyhodnotit."

Šéf antimonopolního úřadu Pecina dodal, že nedokáže určit, do kdy vydá své stanovisko. Zatím k tomu nemají zmíněné potřebné podklady od náměstka ministra kultury Františka Mikeše.

Sám architekt Jan Kaplický je rozhodnutím pracovní skupiny rozhořčený. Prohlásil, že pokud se svým projektem neuspěje, zažaluje pražský magistrát nebo Národní knihovnu. "No samozřejmě, ale u mezinárodního soudu, ne v Praze," potvrdil Kaplický.

Jan Kaplický a jeho model knihovny | Foto: ČTK

Expertnímu týmu dal měsíční ultimátum. Nevěří totiž, že antimonopolním úřadem jednání o jeho stavbě skončí. "Po tomto úřadě bude jistě další výmluva. Tady si uvědomte jednu věc, že my nevíme, proč vůbec tato situace vznikla. Od 15. října minulého roku pan primátor vyhlásil válku Národní knihovně," podotkl Kaplický.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek rozladění Kaplického chápe, ale doufá, že své prohlášení nemyslí architekt vážně. Zopakoval přitom, že Národní knihovna nutně a brzy potřebuje rozšířit prostorové kapacity. "Depozitáře pro knižní fondy se pochopitelně naplňují a je třeba rozhodnout, protože toho času z tohoto pohledu máme opravdu velmi málo," zdůraznil Ježek.

Michaela Vetešková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme