Jaká probíhá druhá sezona v Antarktidě?

23. září 2010

Už druhou sezonu tráví výzkumníci z Masarykovy univerzity v Brně na polární stanici Johana Gregora Mendela v Antarktidě.

Antarktická polární stanice Johana Gregora Mendela byla na ostrově Jamese Rosse dostavěna loni. Využívají ji klimatologové, geologové a biologové, kteří se zabývají změnou klimatu v této oblasti. Zaměřují se především na výzkum tzv. antarktických oáz, tedy míst, ze kterých ustoupil ledovec a kde se objevuje první život v podobě sinic, řas, mechorostů a lišejníků. Výzkum českých vědců v této oblasti bude dlouhodobý a očekává se, že přinese odpovědi na některé otázky spojené s globálním oteplováním.

Vědci mohou využívat stanici pouze v období antarktického léta, tedy od počátku ledna do konce března, kdy je počasí nejpříznivější.

Letos přijeli výzkumníci na stanici v první polovině ledna. 6 z 15 členů výpravy už stanici opustilo, ostatní by měli odjet během příštího týdne.

Co se od loňska změnilo?

Zdá se, že letošní antarktické léto je jiné než to loňské. Vane velmi silný vítr, který místy znemožňuje přírodovědcům práci a ještě minulý týden chyběly sněhové srážky. Kromě toho jsou okolní zátoky plné ledových ker a ledové tříště, která znesnadňuje přepravu za pomocí motorových člunů mezi Ostrovem Jamese Rosse a nedalekým Antarktickým poloostrovem.

Jiné není jen počasí

Odlišné ale není jen letošní počasí, ale i způsob práce. Výzkumníci pracují v týmech a často i velmi daleko od stanice, kam se vrací nepravidelně. Geologové studují geologickou strukturu, biologové pátrají po životních formách pod ledem, v malých jezírkách, kterých je na ostrově Jamese Rosse mnoho. Na okrajích ledovce pak staví také malé skleníčky, které mají chránit vybrané plošky před poryvy větru a v miniaturních rozměrech tak vlastně simulují oteplování klimatu.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.