Oceněním Mašínů chce premiér otevřít diskusi o uznání třetího odboje

Premiér Mirek Topolánek odmítá kritiku, která se na něj snesla kvůli ocenění skupině bratří Mašínů. Ta se na začátku 50. let postavila komunistickému režimu v Československu se zbraní v ruce a hodnocení jejich činů dodnes rozděluje českou společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek a Josef Mašín

Mirek Topolánek a Josef Mašín | Zdroj: ČTK

Předseda vlády vysvětlil, proč k ocenění odbojové skupině, jako první český politik, přistoupil: "Chci tím zahájit velmi vážnou diskusi, která by měla vést ke konečnému uznání třetího odboje. Tento odboj měl řadu podob. Bratři Mašínové a jejich skupina bojovali se zbraní v ruce. Nakonec jsme se vítězství dočkali všichni. Ale nesmíme zapomenout, že k tomuto vítězství svobody pro všechny vedla velmi dlouhá cesta. Bratři Mašínové patří mezi ty, kteří stáli na jejím počátku."

Ne všichni členové koalice s vyznamenáním souhlasí, chápou ale, že ho Topolánek udělil jako svou premiérskou medaili. Vyznamenání odsuzují komunisté. Předání medaile Mašínům vnímají tak, že premiér chce vyvolat nenávist vůči komunistům. Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše premiér ocenil pachatele trestného činu.

"Jsou to lidé, kteří spáchali tehdy trestný čin, byť už je u nás promlčený. A proto si myslím, že se pan premiér neporadil ani s vlastní stranou. Protože mi utkvělo v paměti velice výrazně, když před pěti lety prezident Václav Klaus řekl, že antikomunismus ODS je už překonaná historická etapa. Tak buď platí jedno, nebo platí druhé."

Více se dočtete ZDE.

Premiér už kvůli medaili čelí trestnímu oznámení, podrobnosti naleznete ZDE.

Milan Kopp, Jaromír Marek, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme