Polští filmoví kritici ocenili Jiřího Menzela

Zlatý filmový pás si z Varšavy odváží režisér Jiří Menzel. Touto cenou jej poctili polští filmoví kritici za film Obsluhoval jsem anglického krále, natočený na motivy povídky Bohumila Hrabala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Menzel

Jiří Menzel | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

"V Polsku mají Hrabala hrozně rádi - to vidím všude - a trošku je mi líto, že u nás není ten vztah k Hrabalovi tak silný. Maďaři nebo Poláci mají pro něho daleko větší pochopení, porozumění. A jsem rád, že ten Hrabal tady zabírá," řekl Českému rozhlasu ve Varšavě Jiří Menzel.

Jiří Menzel je v Polsku známý, ctěný a populární. Důkazem může být třeba to, že polská kina promítají jeho Ostře sledované vlaky v obnovené premiéře po čtyřiceti letech.

Polsko se řadí k zemím s vyspělou filmovou kritikou, ale i tady jsou kritici národem zvláštním. Takřka vždy se úsudky polských kritiků rozcházejí s vkusem většinového diváka. Jiří Menzel je ale výjimkou. Má ho rádo publikum, obdivují jej kolegové režiséři i odborná kritika.

"Jak dobře víte i od vás, kritici vždy nenávidí vlastní kinematografii a líbí se jim to, co točí v cizině. V Česku by Menzel určitě takovou cenu nedostal, u nás ano. Žerty stranou: na Menzelovi a českém filmu vůbec se nám líbí, jak umí spojovat věci závažné a těmi nejméně vážnými. To nám v polském filmu chybí a to vám závidíme, přiznává předseda Svazu polských filmařů Jacek Bromski.

"Menzel umí fantasticky dělat filmy obsahující různé úrovně: Obyčejným divákům se líbí Menzelovy příběhy a anekdoty. Pak ale následuje první a druhé patro filmu a ještě zbude půda pro profesory, kteří si ve filmu najdou i něco pro sebe, oceňuje režisér Janusz Zaorski.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž M. Dorazína o ocenění J. Menzela

"Filmy pana Menzela jsou pro mě velkým vzorem a zároveň alibi. Hodně lidí u nás si myslí, že velké filmy musí být těžké a vážné. Já na to pokaždé říkám: podívejte se na Menzla. České filmy jsou lehké, jsou blízko lidí a lidé jim rozumějí. Češi vůbec mají rádi české filmy, což je vzácnost," říká režisér Andrzej Jakimowski,

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme