Ostrava zvedla pokuty za jízdy načerno

Cestování bez platné jízdenky se pasažérům Dopravního podniku Ostrava ode dneška prodraží. Dosud je pokuta uhrazená na místě nebo do týdne přišla na 400 korun, nyní je to o sto korun více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravská MHD

Ostravská MHD | Foto: F. Tichý

Pokuty placené na místě nebo do týdne zvýšil Dopravní podnik Ostrava po šesti letech. "Původní částka 400 korun tady byla od března 2002. V rámci nákladů, které postupně rostou a ve srovnání s jinými dopravními podniky, které mají běžně přes 500 korun, tak jsme se rozhodli pokutu navýšit," vysvětluje zástupce dopravního podniku Jiří Kurtas.

Zpráva o stokorunovém zdražení pokut za černou jízdu mezi oslovenými cestujícími nevyvolala bouřlivější reakci. Většina ho totiž považuje za správné. "Proč by měl někdo jezdit načerno a okrádat tím ostatní? Je to v pořádku," míní jedna z námi oslovených cestujících.

Revizoři v loňském roce odhalili bezmála 100.000 černých pasažérů, kteří tvoří asi 3,5 procenta všech cestujících. Podle zástupce dopravce Jiřího Kurtase jsou provinilci platící pokutu přímo ve voze nebo do týdne spíše vzácností. "Je to zhruba kolem pěti procent cestujících, kteří zaplatí tu tarifní přirážku, pakliže jedou bez platné jízdenky, přímo ve voze. Největší množství je právě těch, kteří spadají až do normální výše té tisícikorunové tarifní přirážky," dodal Kurtas.

Tisícikorunové pokuty při zaplacení po více než týdnu zatím ostravský dopravní podnik nemění.

Michal Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme