Vichřice už nedosahuje sobotní síly, energetika i doprava se vrací k normálu

Po sobotní vichřici se situace u nás zvolna uklidňuje. Odpoledne sice do Česka dorazil další frontální systém související s tlakovou níží Emma, vítr je ale slabší než včera. Žádné nové zásadní škody nejsou hlášeny. Hasiči v průběhu dne stále odstraňují včerejší škody na majetku, hladiny řek klesají a železnice obnovila provoz na všech tratích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasiči odstraňují utrženou střechu nádraží

hasiči odstraňují utrženou střechu nádraží | Zdroj: ČTK

Podle posledních informací zůstává bez dodávek elektřiny kolem 27.000 odběratelů. Ještě dopoledne to bylo 100.000. Stav nouze, který vyhlásil ČEZ v sobotu, zůstává v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

"Nejhorší situace je stále v oblasti východních Čech, kde je to na 15.000 zákazníků. V ostatních oblastech je situace poměrně stabilizovaná, ve 12 hodin se nám podařilo odvolat stav nouze v Karlovarském a Plzeňském kraji," řekl Radiožurnálu mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Další výpadky proudu ale podle něj nejsou vyloučeny. "Zatím se Emma dvě jeví poměrně příznivě, takže pokud se situace nezdramatizuje, je předpoklad, že většina zákazníků bude mít do konce dnešního dne obnovenu dodávku elektřiny," dodal Kříž.

Vlaky už jezdí po vichřici podle řádu

Také od Českých drah přicházejí optimistické zprávy. Společnosti se podařilo zprovoznit všechny úseky, které včera musely být kvůli popadaným stromům a výpadkům proudu uzavřeny. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly už je teď vše v pořádku.

"Poslední trať, která byla uzavřena od dnešního rána, což je úsek Dačice - Slavonice na přelomu Vysočiny a Jihočeského kraje, byla ve 13:15 zprovozněna, to znamená že, všechny vlaky jezdí na všech tratích v České republice bez omezení," uvedl Kubala. Vlaky podle něj nabírají zpoždění na trati z Českých Velenic a Gmündu do Vídně kvůli výluce na rakouské straně.

Hasiči měli za víkend 3500 zásahů

Hasiči od nedělního rána zasahovali v celé republice u více než 300 mimořádných událostí způsobených silným vichrem, většina z nich se ale stala už v sobotu. Za víkend celkem zaznamenali 3500 zásahů, tedy dvanáctkrát víc, než je celoroční průměr.

"Včerejší sobota byla pro hasiče vůbec nejnáročnějším dnem od orkánu Kyrill v lednu loňského roku. Do likvidace silného větru bylo nasazeno zhruba 2500 příslušníků hasičského záchranného sboru a 5000 dalších hasičů, zejména dobrovolných. Zraněn byl jeden dobrovolný hasič v okrese Praha-Východ," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

Pojišťovnám se už také kvůli vichřici přihlásily tisíce klientů. Mezi nejčastěji hlášené škody patří poničené střechy u rodinných domů, vichřice poškodila i mnoho aut. Škody sčítají i Lesy České republiky, podle jejich odhadů padly za oběť vichřici stovky tisíc metrů krychlových dřeva.

Nárazový vítr dnes opět v Česku dosáhl síly orkánu, neměl už ale tak ničivou sílu jako v sobotu. Na Milešovce odpoledne meteorologové naměřili náraz o rychlosti 140 kilometrů za hodinu. Silně foukat má až do dnešního večera, pak se bude situace uklidňovat.

Podrobnou předpověď počasí naleznete ZDE.

Martin Hromádka, Ondřej Kapic, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme