Dmitrij Medveděv splnil roli favorita

V ruských prezidentských volbách dostal Medveděv podle prvních povolebních průzkumů téměř 70 procent hlasů. Medveděv do voleb vstupoval s jasnou podporou současného prezidenta Vladimira Putina a slibuje pokračování Putinova politického kurzu. Na své straně měl státem ovládaná média i rozsáhlý státní aparát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volička u podobizny D. Medveděva

volička u podobizny D. Medveděva | Zdroj: ČTK

Výsledek ruských prezidentských voleb byl jasný už před několika měsíci, podle komentátorů se dnes jen formálně předala moc v zemi. "Nepochybně zvítězí Medveděv, volby jsou pod kontrolou a existuje shoda elit v Moskvě a regionech, že vítězem bude právě on," předpověděl přední ruský politolog Dmitrij Oreškin.

Ruská opozice v čele s Garim Kasparovem ale proti volbám protestuje. "Nezáleží na tom, kolik Rusů bude volit a kolik z nich Medveděva. Jde o nesvobodné volby a Západ přeci nemůže považovat Medveděva za demokraticky zvoleného lídra," říká Kasparov.

Většina Rusů si ale myslela opak, jako třeba paní Nataša z Moskvy: "Volila jsem Medveděva, protože jsem občankou Ruska. Ano, ještě máme co měnit, ale směr, který si naše země vybrala, je správný."

A takových jako ona, bylo v neděli v Rusku nejvíce. Země je v jejich očích stabilní, sociální poměry se zlepšily.

Milan Kopp, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme