Za americkými osadníky se prášilo

23. září 2010

Ve starých filmech se za vozy prvních osadníků Divokého západu většinou silně práší. Na množství prachu upozorňuje i literatura z tehdejší doby - a podle článku v Nature Geoscience zřejmě vůbec nepřehání.

Prach se do ovzduší dostává díky větrné erozi - rozrušování povrchových vrstev půdy větrem, ke které přispívá lidská činnost. Změny v množství prachu v ovzduší Spojených států, ke kterým došlo během cca 200 let expanze populace a osídlování nových území, ovšem zatím nebyly příliš prostudovány. Jason Neff a jeho kolegové z Coloradské univerzity v Boulderu studovali geochemii sedimentů dvou vysokohorských jezer, která se nacházejí v Coloradu.

Prach v Arizoně

Sedimenty jim poskytly informace o ukládání vzdušného prachu sahající až 5000 let do minulosti. Jejich analýza ukázala, že množství atmosférického prachu se před 150 lety zpětinásobilo. Hlavním důvodem tak prudkého nárůstu byl zřejmě vznik obrovských stád hovězího dobytka, která k erozi půdy výrazně přispívala. Vysokohorskému ekosystému větší množství prachu patrně přineslo různé změny - v prachu obsažený draslík, hořčík, vápník, sodík a fosfor totiž musely ovlivnit jak kyselost vody, tak i pozemní koloběh živin.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.