Energetici mají z Emmy hlubší vrásky než z Kyrilla

Celá republika sčítá škody po víkendové vichřici Emma. Ta na mnoha místech způsobila více škod než loňský orkán Kyrill. Například energetická společnost ČEZ zatím hlásí škody o padesát procent vyšší než před rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči shazují střešní tašky

Hasiči shazují střešní tašky | Zdroj: ČTK

Energetické společnosti ČEZ zatím vyčíslila škody na 150 milionů korun, tedy o padesát milionů více než loni po řádění orkánu. Energetická společnost E.ON, která zabezpečuje dodávky elektřiny na jihu Čech a Moravy, odhaduje škody na desítky milionů korun.

Na východě Čech bylo ráno bez dodávky elektřiny ještě asi 100 domácností. Energetici slibují, že všude dodávky obnoví během dneška. Na jihu Čech zůstávají bez proudu už jen chatové oblasti a neobydlené objekty na Českobudějovicku, Táborsku a Jindřichohradecku.

Ve Středočeském kraji bylo dopoledne bez elektřiny kolem 150 odběratelů, z toho zhruba stovka domácností. Jihomoravští energetici pak k elekřině připojí zbytek domácností odpoledne. To na severu Čech jsou bez energie ještě desítky domácností. ČEZ eviduje v deseti okresech Ústeckého a Libereckého kraje ještě zhruba 21 poruch na vedení nízkého napětí. Vše v pořádku už je v Olomouckém kraji.

Postižená byla celá republika, podle Marka Vícha z České asociace pojišťoven ale řádil živel nejvíce v Čechách: " Zdá se, že buď nejvíce postižené, anebo nejrychleji hlásící škody vidíme ve východních, severních a středních Čechách a také v Praze."

Obce a kraje, které utrpěly škody na svém majetku při víkendové vichřicí Emma, při letošních lokálních povodních, sesuvech půdy nebo při jiné živelní pohromě, mohou žádat o finanční pomoc na ministerstvu pro místní rozvoj.

Dotační program je určen na rekonstrukci nebo opravu majetku poškozeného přírodní pohromou, popřípadě na pořízení nového majetku, který bude plnit tutéž funkci. Jde zejména o mosty, místní komunikace, veřejná prostranství, obecní stavby či zařízení.

Více se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Pavel Prouza, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme