Lidé a psi mají podobné nádory

23. září 2010

Lidé a psi nesdílejí jen přátelství a své životy, ale zřejmě také mechanismus vzniku některých nádorových onemocnění.

Rakovina je u psů častým onemocněním a podle veterináře Jaime Modiana z Minnesotské univerzity jich zahubí víc než kterákoli jiná nemoc. Doktor Modiano se věnuje výzkumu psí rakoviny na molekulární úrovni, stejně jako hledání terapie. Podle univerzitní zprávy předpokládá, že jeho poznatky se časem budou moci vztáhnout i na lidské majitele psů.

Logo

K této naději má své důvody: genetické změny u psů postižených leukémií nebo Burkittovým lymfomem jsou totiž prakticky stejné, jaké můžeme pozorovat u lidských pacientů s těmito formami rakoviny. Nic na tom nemění ani fakt, že člověk má svou genetickou informaci uloženou ve 46 chromozomech, zatímco pes v 78. Doktor Modiano se domnívá, že podobnost příčin a mechanismu vzniku některých nádorových onemocnění je důsledkem evoluce, která byla u lidí i psů žijících v jejich společnosti velmi podobná.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.