Genetické tajemství stoletých

23. září 2010

Vědci identifikovali mutaci, které staletí lidé zřejmě vděčí za svou dlouhověkost.

Inzulínu podobný růstový faktor 1 (IGF-1) byl zatím spojován s kontrolou tělesného vzrůstu. Dřívější studie ovšem také ukázaly, že lidé se sníženou hladinou této látky mají oproti běžnému průměru menší tělesný vzrůst, ale zato jsou predisponováni k delšímu životu. Potvrdit vliv IGF-1 na dlouhověkost se rozhodli vědci z Yehsiva University v New Yorku.

U staletých příslušníků židovské skupiny Aškenazim a jejich potomků hledali varianty nejen genu pro samotný IGF-1, ale i genu pro jeho buněčný receptor. Jako kontrola sloužili lidé z téže skupiny, u kterých se v rodině dlouhověkost nevyskytovala. Hledání se vyplatilo: vědci zjistili, že u staletých lidí, především žen, se vyskytují dvě mutace v genu pro receptor IGF-1. Ty mají za následek mírně sníženou vnímavost vůči působení růstového faktoru. Nositelé mutace jsou pak v průměru o 2,5 centimetru nižší než lidé z kontrolní skupiny, ale zato si zřejmě užijí delší život.

Studii popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Science. Jeho autoři se domnívají, že jejich objev povede k pátrání po mutacích genu pro IGF-1 a genu pro jeho receptor u extrémně dlouhověkých lidí z jiných populací.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.