Čínské výdaje na zbrojení vyvolávají v Američanech obavy

Čína opět zvyšuje výdaje na zbrojení, letos o dalších 17,6 procenta. Letos tak armádní rozpočet bude oficiálně činit téměř 60 miliard dolarů. Podle Spojených států je ale skutečná částka více než dvojnásobná. Oznámení o dalším růstu výdajů přichází jen krátce poté, co Pentagon vyjádřil obavy z dalšího rozvoje čínské armády, který prý mění rozložení sil v celé východní Asii a tím i ohrožuje celosvětovou stabilitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Od začátku 90. let roste rozpočet nejpočetnější armády světa každoročně o více než 10 procent, letošní nárůst ale Peking vysvětluje zvýšením mezd vojáků a také cen pohonných hmot. Jen menší část má jít přímo na vyzbrojování. Letošní oficiální výdaje už jsou ale na úrovni Ruska, Velké Británie či Japonska, navíc podle Pentagonu nezahrnují nákup nejmodernější vojenské techniky.

Americké ministerstvo obrany varuje zejména před čínskými plány na další budování námořní flotily a zvyšující se počet ponorek stejně jako balistických střel včetně mezikontinentálních. Podle Washingtonu také Peking dokáže omezit fungování nepřátelských satelitů a tím ohrožuje americkou pozici v Pacifiku a zejména v Tchajwanské úžině.

Čína však odmítá obvinění Pentagonu, že je hrozbou pro mezinárodní společenství. Peking prý zbrojí jen kvůli sebeobraně. "Pentagon hrubě překrucuje fakta," prohlásil dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang. Jak dodal, Čína nepředstavuje hrozbu pro žádnou zemi na světě.

K americkým informacím, že buduje námořní flotilu schopnou zasáhnout v budoucnu ve velké vzdálenosti od čínské pevniny ani k zvyšujícímu se počtu balistických střel mířících na Tchajwan, kterých je dnes asi tisíc, se ale nevyjádřil. Na druhé straně Peking opět ostře varoval právě tchajwanskou vládu, že těžce zaplatí za svou snahu o nezávislost.

Robert Mikoláš, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme