Gazprom snížil dodávky zemního plynu na Ukrajinu o dalších 25 procent

Konflikt kvůli dluhům za plyn mezi Ruskem a Ukrajinou se dál vyostřuje. Ruský plynárenský gigant Gazprom snížil dodávky plynu na Ukrajinu. A to o dalších pětadvacet procent. Celkově tak Gazprom omezil export ruského plynu na Ukrajinu o polovinu. Důvodem jsou neuhrazené dluhy ze strany Kyjeva. Evropa situaci sleduje, protože přes Ukrajinu proudí až 80 procent ruského plynu dál na Západ. Podle českého vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartůšky tahanice mezi Gazpromem a Ukrajinou nebudou mít bezprostřední dopad na dodávky zemního plynu do České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

Ukrajina pohrozila, že omezí tranzit ruského zemního plynu dál do Evropy. Stane se to v případě, pokud ruský monopolní vývozce plynu Gazprom bude dále přiškrcovat dodávky určené Ukrajině. A to se v úzerý podvečer podle agentury AP stalo - Gazprom snížil dodávky suroviny na Ukrajinu o dalších 25 procent.

Ještě před tím mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský Radiožurnálu řekl, že se ale nedostatku zemního plynu bát nemusíme."Dodávky zemního plynu pro země v západní Evropě, a tedy i pro Českou republiku, budou pokračovat dále ve sjednaném množství. Vzhledem k tomu, že máme v podzemních zásobnících ještě dostatek zemního plynu a samozřejmě využijeme i našich diverzifikovaných dodávek od norských producentů, tak obava z výpadků pro jakékoli kategorie zákazníků není a místě."

Gazprom včera snížil Ukrajině dodávky o více než čtvrtinu a hrozí je omezit na polovinu, pokud se s ním Kyjev nedohodne na splacení dluhů z loňska a na smlouvě pro letošní rok. Podle českého vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky v téhle chvíli je to především tlak na Ukrajinu samotnou. Krize se však může opakovat.

"Podstatné bude, jak dlouhá tato odstávka zemního plynu bude a jak velká. Zatím šlo o snížení o 25, případně o 35 procent, pokud by to bylo 50 procent, tak samozřejmě pak už jde o výrazný zásah a pak je otázkou, jak velké zásoby mají jednotlivé země Evropské unie a v jejím sousedství."

Milan Kopp, Jana Petrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme