Lidské estrogeny vedou k neplodnosti u ryb

23. září 2010

Účinku toxických a rakovinotvorných látek vypouštěných do říčních systémů většina z nás dobře rozumí. Málokdo si však uvědomuje nebezpečí dnes již běžně používaného syntetického estrogenu.

Po více než sedmiletém výzkumu prokázal kanadský výzkumný tým vedený profesorkou Karen Kiddovou, že i zcela nepatrné koncentrace estrogenů v odpadních vodách mohou zcela zdecimovat rybí populace, které žijí níže po proudu.

Antikoncepce a změna pohlaví u ryb

Tým z univerzity v New Brunswicku potvrdil, že synteticky vyráběný estrogen, používaný v antikoncepčních pilulkách, může způsobit doslova spoušť v sexuálním životě ryb. Minimální množství estrogenu vylučují i ženy, které antikoncepční pilulky neberou. Koncentrace vylučovaná u žen používajících antikoncepční pilulky je však mnohonásobně vyšší.

Rybí samci se pod vlivem estrogenu mění na samice a produkují vaječné proteiny. U samic zastavuje estrogen ve zvýšené výši normální sexuální zrání vajíček a jejich produkci. Negativní dlouhodobý vliv estrogenu na rybí populace je znám už delší dobu. Nový výzkum však dokazuje, že estrogen může zcela zničit celé populace malých ryb - hlavního potravního zdroje větších druhů, jejichž dlouhodobé přežívání tím může být ovlivněno. Tato studie byla publikována v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Co je to estrogen?

Estrogen patří mezi tzv. látky, které narušují endokrinní soustavu. Pro lepší porozumění funkci těchto hormonů provedli vědci rozsáhlý pokus. Po tři léta přidávali nepatrná množství (v řádech jedna ku bilionu) syntetického estrogenu do jezer v severozápadním Ontariu. Tato jezera pak důsledně sledovali - samozřejmě spolu s jezery, kde hladinu estrogenu uměle nenavyšovali.

Přidáváním estrogenu běžně používaného v antikoncepčních pilulkách dosáhli vědci koncentrace, která se dnes vyskytuje pod čistírnami odpadních vod. V průběhu pokusu bylo zaznamenáno téměř úplné vyhynutí střevlí v ovlivněných jezerech. Tento kolaps střevlích populací následně vedl k poklesu populací jezerních pstruhů a dalších dravců. "Obecně platí, že čím je ryba menší, tím je k působení estrogenu náchylnější," uvedla profesorka Kiddová. To platí především z důvodu kratšího životního cyklu menších druhů ryb, které často hynou po první reprodukci.

A proč syntetický estrogen

Problémem je právě syntetický estrogen, protože oproti přírodnímu hormonu přetrvává v životním prostředí mnohem déle. Nicméně problém estrogenu není v jeho stabilitě, ale v trvalém přísunu z odpadních vod do vod povrchových.

Co s ním?

Běžné čistírny odpadních vod estrogen nezachytí. K tomu je třeba použít následného sekundárního a terciárního čištění. To se však jeví jako velmi důležité, neboť prezentovaný výzkum odhalil, že tři roky po ukončení pokusu, tedy v době, kdy hladina syntetického estrogenu klesla k normálu, začala populace střevlí opět narůstat. Je proto důležité pokusit se estrogen z odpadních vod odstraňovat, i když je to drahé.

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.