Jednání o nákupu transportérů Pandur jdou do finále

Dohoda s americko-rakouskou zbrojovkou Steyr, nebo nové výběrové řízení na dodavatele obrněných transportérů. To jsou dvě možnosti, jak dál postupovat v jedné z historicky největších zakázek české armády. Obě varianty mnohamiliardového obchodu bude dnes posuzovat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

transportér Pandur

transportér Pandur | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Z původního požadavku na nákup 199 obrněnců slevila armáda zhruba na polovinu. Vyplývá to z důvěryhodných zdrojů Radiožurnálu. Tyto informace navíc částečně potvrdil i náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Dalším důležitým posunem v jednáních s americko-rakouskou firmou je i to, že se už nebrání dodatečným zkouškám transportérů. Ty totiž při loňských kontrolních testech nesplnily některá kritéria a armáda je odmítla převzít.

"Domlouváme se na tom, zda ověříme ty parametry nezávislou zkušebnou, kde by toto bylo ověřeno a za jakých podmínek," potvrzuje náměstek Barták.

Vzhledem k výrazné redukci původně nasmlouvaného počtu osmikolových transportérů Pandur by měla být celá zakázka také levnější. Přesné číslo zatím není k dispozici, podle dostupných informací by se ale cena za jedno vozidlo zvyšovat neměla. To znamená, že z předpokládaných 21 miliard korun by ministerstvo nakonec zaplatilo přibližně o polovinu méně.

Barták neskrývá, že armáda vozidla potřebuje. "My se určitě Pandurů nevzdáváme, my hledáme řešení tak, aby Armáda České republiky mohla v dohledné době, aniž by to ohrozilo její fungování v misích a vůbec její operační schopnosti do budoucna, dostat tuto komoditu," doplnil náměstek.

Vláda dnes dostane na stůl návrh memoranda, na němž se obě strany v posledních týdnech dohodly. Dokument ale není pro Topolánkův kabinet nijak závazný. Kromě pokračování spolupráce s firmou Steyr bude posuzovat i druhou možnost, tedy vypsání nového výběrového řízení.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme