Velikonoční nádivka

Variace na velikonoční nádivku by vydaly na celou kuchařku...

Suroviny: Velmi užitečný propočet - na 1 osobu 2 rohlíky, 1 vejce, asi 10 dkg vařeného uzeného masa nebo šunkového salámu, ořech másla a přiměřené množství sterilovaného hrášku a červené v oleji naložené kapie, dále zelená petrželka, mléko, přiměřeně vegety, strouhaného muškátového oříšku a mletého pepře, strouhanka a tuk do pekáče. Postup: Rohlíky nakrájíme na kolečka, dáme do mísy, zalijeme mlékem, přidáme příslušný počet žloutků, přelijeme rozpuštěným máslem, přidáme nakrájené maso, okapaný hrášek, nakrájenou kapii (obé pro chuť i pěknou mozaiku na řezu), petrželku, vegetu (už nesolíme!) a muškátový oříšek i pepř, nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do vymaštěného a vysypaného pekáče, pečeme v předehřáté troubě, aby se vytvořila pěkná krusta a zároveň špejlí zkusíme, jestli už obsah nelepí. Teplá s brambory, možno podávat i studenou se salátem.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A VLADIMÍR NAJMAN!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.