5. 3.

5. březen 2008

Robert Plant & Alison Krauss: Raising Sand Robert Plant, zpěvák bývalých Led Zeppelin, odhaluje i ve vyzrálých šedesáti letech své zatím nepříliš známé hudební sympatie. Loni natočil album s americkou bluegrassovou zpěvačkou a houslistkou Alison Krauss, která během své dvacetileté kariéry získala celkem 21 cen Grammy. Album Raising Sand obsahuje tiché balady i syrovější rockové nahrávky. Britský časopis Mojo o nahrávce napsal, že "hudební partnerství Robert Planta i Alison Krauss je jemné, pozorné, a intimní, ale plné vzájemného respektu, a že připomíná vzájemné dvoření se tancem." Album produkoval kytarista T Bone Burnett, který na počátku své dráhy například doprovázel Boba Dylana na turné Rolling Thunder Revue.

Killing The Blues 04:17

Rich Woman 04:05

Robert Plant a Alison Krauss na své společné album zařadili i píseň Toma Waitse "Trampled Rose"/Pošlapaná růže; k naléhavosti nahrávky přispívá fakt, že Alison Krauss zpívá na horním konci svého rozsahu, ve velmi úsporném doprovodu slyšíme perkusivní zvuky dětského piana i resofonickou kytaru dobro, na kterou hraje Marc Ribot.

Trampled Rose 05:33

Through The Morning Through The Night 04:02

Jiná klíčová skladba alba je věnována zpěvačce jménem Rosetta Tharpe, průkopnici amerického gospelu, která jako první tuto původně církevní hudbu spojovala s populárními žánry. Skladbu Sister Rosetta Goes Before Us, tedy Sestra Rosetta kráčí před námi, jí věnovala o dvě generace mladší bělošská zpěvačka Sam Phillips, což je mimochodem bývalá manželka producenta alba, T Bone Burnetta.

Sister Rosetta Goes Before Us 03:25

Fortune Teller 04:31

Gone Gone Gone (Done Moved On) 03:33

Polly Come Home 05:39

Spustit audio