Stalin má v Rusku dodnes mnoho příznivců

Rusko si dnes připomíná 55 let od smrti sovětského diktátora Josifa Stalina. Ruská společnost se ale pořád z následky jeho teroru nevypořádala. Ochránci lidských práv hlavně poukazují na to, že chybí otevřená diskuse o sovětské epoše. A vybízí, ať se zejména mladým Rusům vštěpují hodnoty svobody a práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští komunisté u Stalinova hrobu

Ruští komunisté u Stalinova hrobu | Foto: AFP

Ruští ochránci lidských práv tvrdí, že ospravedlňování role Stalina je pro současné Rusko velmi nebezpečné. Dodávají, že v zemi dodnes žijí miliony lidí, kteří se stali oběťmi Stalinova teroru, ale popularita sovětského diktátora se nezmenšuje. Pozitivně jeho činy hodnotí až 50 procent Rusů.

"To, že se dnes znovu přepisují učebnice dějepisu, to, že se dnes znovu chválí Stalin, to, že se omlouvá jeho teror, je obrovská ostuda. Musíme tlačit na to, aby byly otevřeny všechny archivy, aby se o tom podrobně mluvilo ve školách, aby se už nikdy nic takového neopakovalo," řekl politik Vladimir Ryškov.

Funkcionáři Ruské komunistické strany ale dnes u příležitosti 55. výročí smrti Stalina opět položili věnce k jeho hrobu u kremelské zdi.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme