Jak si červi chrání chromozomy

23. září 2010

Červi chrání konce svých chromozomů jinak než savci - což je poznatek, který může významně posunout výzkum stárnutí a rakoviny.

Telomery jsou dlouhé jednořetězcové úseky DNA, které chrání konce chromozomů a při každém rozdělení buňky se o něco zkrátí. Fungují tak jako "hodiny", které buňce odměřují délku života. Jakmile totiž zkracování překročí určitou hranici, buňka se přestane dělit a umírá. Prodlužování telomer naopak můžeme vidět u rakovinných buněk, které se pak mohou množit donekonečna. Výzkum telomer proto představuje dost podstatnou záležitost.

Umělecké ztvárnění telomer C. elegans

Telomery savců včetně člověka tvoří opakující se sekvence nukleotidů bohaté na guanin (G). Vědci ze Salkova institutu v kalifornské La Jolle nyní zjistili, že oblíbení laboratorní červi Caenorhabditis elegans mají kromě telomer savčího typu ještě další typ, který je místo guaninu bohatý na cytosin (C). Nyní se nabízí důležitá otázka, jestli se druhý typ telomery u člověka a dalších savců přece jen nevyskytuje, vědci jej zatím jednoduše nezpozorovali. Podle autorů studie je například možné, že se v buňkách nachází jen za určitých okolností.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.