Moskva zrušila ekonomické sankce vůči Abcházii

Rusko se rozhodlo, že bude oficiálně obchodovat s Abcházií. Zrušilo tak 14 let staré ekonomické sankce vůči tomuto gruzínskému separatistickému regionu, který je ale pod vlivem Moskvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Rusko nebude nadále dodržovat zákaz na obchodní, dopravní a finanční spojení s nepřiznanou republikou Abcházie, které platilo od roku 1996. Ruské ministerstvo zahraničí tento krok vysvětlilo tím, že už nemá smysl Abcházii nadále blokovat od sociálně-ekonomických programů.

Ruská diplomacie se ale brání, že toto rozhodnutí nemá nic společného s nedávným jednostranným vyhlášením nezávislosti Kosova, a i nadále Moskva ctí celistvost Gruzie. Uznání nezávislosti totiž už řadu let požadují separatistické regiony Jižní Osetie a Abcházie, které de iure sice patří ke Gruzii, ale jsou podporovány právě Moskvou.

Už zítra chtějí poslanci abchazského parlamentu vyzvat mezinárodní společenství, ať nezávislost Abcházie uzná, což Gruzie ostře kritizuje.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme