Kdo střežil Stonehenge?

23. září 2010

Svatyně na Salisburské pláni měla podle britského archeologa Dennise Price své strážce. Nový hlídač nastoupil do služby až poté, co zabil svého předchůdce.

V roce 1978 objevil archeolog Richard Atkinson v příkopu, který kdysi obklopoval svatyni Stonehenge, hrob asi třicetiletého muže. Nebožtík zemřel násilnou smrtí před 4 300 lety. Byl střelen do zad nejméně čtyřmi šípy.

Britský archeolog Dennis Price pracující pro soukromou společnost Wessex Archaeology nyní představil nevšední teorii o tom, co byl záhadný muž ze Stonehenge zač. Z okolností nálezu, historických analogií a dalších nepřímých důkazů vyvodil Price závěr, že Stonehenge mívala svého rituálního ochránce hájícího vstup do svatyně s kamenným mlatem v ruce. Této prestižní role se bylo možné ujmout jediným způsobem - zabitím stávajícího strážce.

Muž pohřbený v příkopu na pomezí svatyně byl svalnatý pořízek v dokonalé kondici. Přesto utrpěl během života četná zranění. Měl vyražený zub, zhojenou ránu na noze a poškozené obratle. Price je přesvědčen, že jako strážce Stonehenge mnohokrát zvítězil, než podlehl střelám do zad. Jeho vrah slavil Pyrrhovo vítězství. Od okamžiku, kdy vstoupil do svatyně, se sám stal cílem útoků všech, kdo si dělali zálusk na jeho místo.

Pravdivost své teorie Price těžko někdy dokáže. Podobné příběhy však ke Stonehenge a jeho historii neodmyslitelně patří.

Tato aktualita zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 7. 3. 2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.